HORIGUCHI COFFEE KOMAE

街の交流をうながす喫茶店

スペシャルティコーヒー専門店「堀口珈琲」の既存店舗の改修です。狛江店は1999年に堀口珈琲の2号店として開店し、焙煎も行うロースタリー・カフェとして20年以上地域に根ざしてきました。2019年に横浜ロースタリーが完成し、焙煎機の代わりにショップインベーカリー(AOSAN https://aosan628.thebase.in/)がオープンするなど、近年地域での役割が変化していきました。狛江店が目指したのは、長年地元で親しまれてきた馴染み客のニーズに応えながら新しい感性で顧客層を広げ、加えて文化サロンとして集いや学びの場を新たに提供することでした。

中央の大きな柱を囲むようにカウンターを配置しました。カウンター内部を効率的なオープンキッチンとし、その外側にさまざまなタイプの客席(テーブル席・カウンター席・ソファ席等)を広さや日当たりなどの環境の違いに応じて設えを変えました。いびつで見通しがききづらい店舗の平面形状を逆手にとって、曲面の土壁で奥へ奥へと引き込む洞窟のような空間としました。こうして包まれた落ち着きのある空間の中に、行き止まりを感じさせない回遊性と、場所ごとに性格が異なる滞留性が共存する空間が生まれました。

Renovation of an existing store of specialty coffee shop "Horiguchi Coffee". The Komae store opened in 1999 as Horiguchi Coffee's second shop, and has been rooted in the area for over 20 years as a roastery and cafe. The role in the town has changed in recent years, after Yokohama Roastery was completed in 2019 and a shop-in-bakery (AOSAN https://aosan628.thebase.in/) opened in place of the roaster. The goal of the Komae shop was to explore the new customers with new sensibilities as well as to meet the needs of old customers who have been a familiar part of the local community for many years, and to also provide a new place for gathering and learning as a cultural salon.

Counters were placed around a large pillar in the center. The inside of the counter functions as an efficient open kitchen, and various types of seating (table seats, counter seats, sofa seats, etc.) can be arranged around the counter depending on the situation, such as scale of the space, natural sunlight etc. Taking advantage of the store's distorted floor plan that makes it difficult to see through, we created a cave-like space with curved earthen walls that leads you deeper and deeper into the space. In this way, an enveloped and calming space was created, where the ability to move around and stay together coexisted.

↑有機的なアイランドカウンター
Organic shape island counter



↑個性のあるアンティーク椅子と組み合わせたテーブル席
Table seating combined with unique antique chairs


↑カウンター席と小さなアルコーブ
Counter seats and small alcoves


↑柔らかい影を作り出し、奥へ奥へと誘う角のない土壁
An earthen wall with no corners that creates soft shadows and invites you deeper into the interior



↑コーヒー産地の民芸品などを展示するアルコーブ
Alcove dsplaying folk crafts from coffee producing regions


↑入口脇のソファ席とローテーブル
Sofa seats and low tables at the entrance

↑真鍮製の商品ケースと中央の柱を取り巻くカップボード
Brass showcase and cupboard surrounding the central column

コーヒー豆を新素材にするNo.1
抽出後のコーヒー豆をカウンターの仕上材に混ぜ込んで塗りました。表面に現れた粒状のコーヒー豆は、カウンター越しにお客様と会話することを通じて徐々に削り出され、豆本来の色が出現します。コーヒーを通じて人と人とのコミュニケーションが店舗に深みのある表情を作り出して行きます。
A new material from coffee beans No.1
We mixed the brewed coffee beans into the counter finish. The granular coffee beans that appear on the surface are gradually carved out through conversations with customers in front of the counter, and the original color of the beans emerges. Communication between people through coffee creates a mature texture in the shop.





↑アイランドカウンターの裏手に設けたバーカウンター席
Bar counter seats behind the island counter



コーヒー豆を新素材にするNo.2
欠点豆など商品になる過程ではじかれたコーヒー豆を使い新素材を東大発ベンチャーfabula(https://fabulajp.com/)と共同開発しました。廃棄食材を原料として熱圧縮することで、素材の色と香りを残したコーヒータイルが生まれました。ゴミを極力減らし、環境に負荷をかけない堀口珈琲の思想にも通じる新しい取り組みのひとつです。

A new material from coffee beans No.2
We jointly developed a new material with fabula (https://fabulajp.com/), a venture from the University of Tokyo by using coffee beans that have been rejected during the process of becoming a product, such as beans with defects. By heat-compressing waste ingredients as raw materials, we have created coffee tiles that retain the color and aroma of the materials. This is one of the new initiatives that is in line with Horiguchi Coffee's philosophy of reducing waste as much as possible and not placing any burden on the environment.

(Photography : Kai Nakamura)

>商店建築2023/10号「地域の日常に新たな風景をもたらす最新カフェ16選」

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